Skimmelsvamp i en lejebolig – Sådan skal du som lejer forholde dig

Kære læser. Når du nu finder dig selv på denne side, så er det sandsynligvis fordi at du har haft bekymringer vedrørende skimmelsvamp på det seneste. Det kan være, at du har mistanke om, at der er skimmelsvamp i din bolig, og ønsker at undersøge hvad næste skridt er, hvis uheldet viser sig at være ude? Eller det kan være at du er i et forløb, hvor du er på vej til at engagere dig i juridiske og praktiske omstændigheder vedrørende skimmelsvamp i din eller én af dine nærmestes bolig? 

Uanset hvad der er din særlige situation, så er vi glade for at kunne være til hjælp med et par gode råd i denne artikel. Her kommer vi ind på en række af de mest udbredte spørgsmål og problematikker i forbindelse med skimmelsvamp. Så fat mod! Du er kommet til de rette. Læs med her og se, om ikke artiklen hjælper dig videre hen imod løsningen på dine skimmelsvamp relaterede spørgsmål og problemer. 

SE HER: Indhent 3 Uforpligtende Tilbud

Mistanke om skimmelsvamp i dit hjem? Vær helt sikker, før at du råber vagt i gevær! 

Har man først fået konstateret skimmelsvamp i hjemmet, så er der et stort maskineri, der skal sættes igang. Derfor kan det faktisk godt betale sig, at man tjekker en ekstra gang for at være helt sikker, inden at man går videre til næste skridt. Derfor, hvis du for eksempel har konstateret skimmelsvampen selv, så vil det være en god idé at få et professionelt firma ud, som kan konfirmere dit resultat, inden at du går videre. 

Få fastslået omfanget af skimmelsvamp 

Er du blevet helt sikker på, at skimmelsvampen er der? Så vil det næste skridt være at fastslå omfanget af skimmelsvampen i dit hjem. Mængden af svamp kan variere meget, og det har en betydning i relation til hvordan svampen skal behandles, hvor meget der er af den, og hvor det sidder. 

Er du heldig kun at have en lille smule svamp siddende, så kan det faktisk fjernes med håndkraft. Lav en spand med sæbe og find en god svamp og skrub og vask indtil at det synlige lag af svamp er helt fjernet. Er der mere svamp end blot en lille smule, så er det derimod ofte nødvendigt at få hjælp til fjernelse af professionelle. 

SE HER: Indhent 3 Uforpligtende Tilbud

Hvad er klagemulighederne i forbindelse med angreb af skimmelsvamp? 

Skimmelsvamp synes altid at opstå netop når det er allermest upassende. Det kan være, at der er en rund fødselsdag på trapperne i familien, eller at du har en ekstra travl periode på jobbet. Dårlig timing! Hvor upassende, tænker du nok. Når irritationen melder sig, kan det være et plaster på såret at tænke på, at der i nogle tilfælde er mulighed for at klage med henblik på en senere mulig erstatning for det besvær du må gennemgå med svampen. 

En vigtig information er for eksempel den, at når du lejer en bolig af en udlejer, så er reglen som udgangspunkt faktisk, at det er lejerens ansvar, at boligen fungerer som den skal. Og hér er en skade såsom skimmelsvamp altså en mangel, som udlejeren har ansvar for at skaffe af vejen. 

I denne forbindelse kan der i nogle tilfælde gives nedslag i huslejen for at veje op for de problemer, du har måttet klare i forbindelse med skimmelsvampen. 

Kan jeg få erstatning? 

Ja, det kan du i nogle tilfælde. Hvis du står i en situation med skimmelsvamp i din lejebolig, og du har klaget, og din udlejeren ikke 

håndteret mangelsagen – så kan det bestemt forventes, at du gør krav på erstatning. Så klag endelig! Husk også at være grundig, velformuleret og ikke aggressiv i din klageskrivelse – på den måde vil folk være mere tilbøjelige til at tage den seriøst. 

Hvem har ansvaret? 

Når du bor i en lejebolig, så er der et delt ansvar, der gør sig gældende mellem lejeren og udlejeren. Visse sager er dit ansvar som lejer, mens andre vil være din udlejers. Og iblandt udlejerens ansvarsområder er, som vi også nævnte tidligere i artiklen, netop skimmelsvamp. 

Hvad er lejerens forpligtelser? 

Som lejer har du naturligvis pligt til at passe godt på det hus eller den lejlighed, som du bor i. Almindelig omtanke er selvfølgelig forventet af dig. Det dækker ting såsom at sørge for et godt indeklima (husk masser af udluftning, og at undgå at tørre dit tøj indendørs) og at holde et godt niveau af renlighed, så skidtet ikke risikerer at gro fast. 

Går et vindue eller en af radiatorerne i udu, uden at du som lejer har været direkte skyld i det, så er det bestemt din udlejers ansvar at tage sig af det. Din forpligtelse ligger her i, som den der er til stede i boligen at registrere mangler, at opdatere din udlejer på situationen, således at han eller hun vil kunne sætte en plan i gang for udbedrelse af det aktuelle problem. 

SE HER: Indhent 3 Uforpligtende Tilbud

Hvad kan være årsagen til skimmelsvamp i lejligheder? 

Når der opstår skimmelsvamp i din lejlighed eller i dit hus, så har det tit noget at gøre med, at der på den ene eller den anden måde er blevet hobet fugt op, som har udviklet sig i en forkert og usund retning. 

Her et sundt indeklima som sagt vejen til at undgå at skimmelsvampen opstår. Og et sådant sundt indeklima kan langt hen ad vejen opnås ved at 

følge sin sunde fornuft. Forskellige aktiviteter såsom badning, tørring af tøj samt madlavning er aktiviteter, som afføder en intens udledning af væske i form af damp eller luft med en meget høj fugtighed i dit hjem. På den måde er det vigtigt at sørge for at give fugten en vej ud af din bolig, når de opstår. Således undgår du at den ender med at sætte sig fast i vægge og lofter og blive til skimmelsvamp. 

Her er der to forskellige veje at gå. At åbne et vindue – eller gerne flere, således at der kan opstå gennemtræk – er én simpel måde til at lade fugten komme ud. Men det kan også være, at du har et bad og/eller køkken, hvor der ikke er tilgang til et vindue. I disse tilfælde er det vigtigt at bruge den udluftningsmekanisme, der måtte være installeret i stedet. Det kan være, at der er en udluftningskanal, en emhætte eller noget helt tredje. Har du et køkken eller bad uden hverken vindue eller alternativ udluftningskanal, så kan det anbefales, at du sætter tid og penge af til at få afhjulpet denne mangel. Det vil nemlig mindske risikoen for at der skulle opstå skimmelsvamp betydeligt. 

Med hensyn til vasketøjet, så er det desværre en udbredt fejl, at man ser igennem fingre med at vælge den bekvemme og hurtige løsning, hvor tøjet tørrer indendørs. At vælge “den nemme løsning” her kan ofte lede til fugtskader, der vil tage langt flere resurser at udbedre, end den energi, det kræver af dig at tage de ekstra fem minutter, det tager, at traske ned i vaskekælderen eller op på tørreloftet med dit nyvaskede tøj. Så husk at tørre tøjet på den rigtige måde for fremtiden. 

Udluftning i de kolde måneder 

En faldgrube ud over dén med vasketøjet er udluftning i de kolde måneder. I et land som Danmark, hvor temperaturerne som bekendt kan falde til alvorligt lave niveauer i månederne december, januar og februar, er udluftning en irriterende del af husholdningen, som mange af os har en tendens til at forsøge at smutte let og elegant udenom. En kold januarbrise kan virkelig spolere hyggen indendørs og er for mange en ren pine! 

Er du blandt dem, der har det på den måde, så er her et godt råd: Hvis du laver en intens, men lynhurtig udluftning, så får du overstået pinslerne på 

meget kort tid. To minutter med stærkt gennemtræk er rigeligt til at lade den fugtige luft sive ud til fordel for frisk, iltfyldt og tør luft, der glider ind udefra. Gem dig under et varmt tæppe imens det står på, eller nyd en kop skoldhed te imens at udluftningen klares. 

Hvordan kan skimmelsvamp påvirke helbredet? 

Skimmelsvamp er ikke kun grimt at se på – det kan også udgøre en alvorlig trussel imod dit helbred. Hvordan skimmelsvamp vil påvirke den enkelte, er meget forskelligt og veksler med den enkeltes fysik. For nogle fører den til irritation af slimhinder, for andre åndedrætsbesvær og hudkløe. Symptomerne kan desuden inkludere hovedpine og koncentrationsbesvær. 

Hvordan en svamp vil påvirke en person er også afhængigt af hvilken specifik type skimmelsvamp der er tale om. Der findes nemlig mange forskellige typer. Iblandt de mest almindelige er penicillium chrysogenum, stachybotrys chartarum, cladosporium sphaerospermum og aspergillus versicolor. Hver af disse har sine særlige kendetegn og medfører sine særlige symptomer. 

Uanset de skiftende symptomer så er det klart som en overordnet ting, at de toksiner og stoffer, som udledes af skimmelsvamp er usunde meget usunde for enhver og derfor helst må undgås. Heldigvis er det dog kun 1-3% af danskerne, som er decideret allergiske over for skimmelsvamp. Allergi for skimmelsvamp opstår typisk, når en person har været eksponeret for skimmelsvamp flere gange i træk. Så her er der altså endnu en god grund til at være ekstra påpasselig med at undgå svamp i hjemmet. 

SE HER: Indhent 3 Uforpligtende Tilbud

Lidt om forebygning af skimmelvækst 

Vi har allerede været inde på, hvordan at du kan sørge for at forebygge skimmelsvamps opståen i dit hjem. Undgåelse af ophobning af fugt via udluftning og/eller udsugning er det helt, helt essentielle her. Men der er flere ting du kan gøre. Først og fremmest er det vigtigt, at du holder øje med dine radiatorer. Tjek regelmæssigt, om der er huller hvor der drypper vand ud. Hvis der er, er det noget, der kan være med til at ophobe fugt i 

din bolig. Hold på samme måde intenst øje med dine vandrør – på dem kan der ligesom på radiatorerne opstå huller, som lækker, og som må og skal repareres. 

Du bør på samme måde indføre en tradition for at monitorere dit vandforbrug nøje. Hvis dit vandforbrug på mystisk vis skulle ske at stige, eller hvis det blot er højere end hvad man ville kunne forvente i forhold til antallet af beboere i dit hjem, så kan det meget vel ske at være tegn på at der et eller andet sted er et rør eller en radiator, som er utæt, og som må repareres inden at den udleder så meget fugt at skimmelsvampen kommer frem. 

Det er også vigtigt at du undgår at have kolde områder i boligen, hvor der vil kunne ophobe sig kondens. Det er nemlig en fysisk regel, at når varm luft møder en kold overflade, så vi den afgive fugt. Det vil sige at har du et rum i dit hus eller i din lejlighed, hvor temperaturen er lavere end ellers, så vil dette være et sted, hvor varm luft fra resten af boligen vil have tendens til at afgive store mængder af fugt. 

En generel ting at holde øje med er også at sørge for luftcirkulation. Dette kan være via udluftning, men også ved at undgå at møbler eller lignende står for tæt klinet op ad kolde vægge. Husk også at gøre grundigt rent mindst en gang om ugen – og det selvfølgelig særligt på fugtige arealer såsom på badeværelset og i dit køkken. 

En anden god vane, som mange ofte glemmer, er at tørre den kondensvand, der kan opstå på ruderne i din bolig, af så snart at den opstår. Ellers er det oplagt for fugten at sætte sig fast og danne grundlag for senere forekomst af skimmelsvamp. 

Held og lykke 

Nu har vi været igennem en del forskellige aspekter af hvad det vil sige at have skimmelsvamp. Du er forhåbentlig blevet klogere på de sundhedsmæssige, de juridiske og de forebygningsmæssige forhold der gør sig gældende i forbindelse med din situation. Vi håber, at vi har kunnet hjælpe dig et skridt i den rigtige retning. At du føler at du er blevet 

klogere, og måske også bedre rustet til at håndtere netop dit problem. Afslutningsvist vil vi sige tak fordi at du læste med, og held og lykke med en forhåbentligvis skimmelfri fremtid i din lejebolig.

INDHENT UFORPLIGTENDE TILBUD

Klik på linket nedenfor, udfyld formaularen og beskriv din opgave, herefter modtager du tilbud fra lokale fagfolk.